Koszty implementacji jako bariera innowacji produktowych w świetle strategii dyferencjacji – studium przypadku - Nogalski, Bogdan; Niewiadomski, Przemysław (Costs of implementation as a barrier to product innovation in the light of differentiation strategy ‒ case study, 2017)
Zasadniczym celem niniejszej pracy jest próba przedstawienia ponoszonych przez wytwórcę kosztów implementacji nowego wyrobu jako bariery innowacji produktowych. Osiągnięcie tak postawionego celu jest możliwe poprzez analizę wybranego przypadku implementacji, który potwierdza, że związane z nią koszty – wskutek niewielkiej serii produkcji – mogą implikować sytuację, w której następuje ograniczenie zysku lub nawet strata, co w perspektywie krótkoterminowej stanowi przesłankę o jej zaniechaniu. W ramach badań uzyskano także odpowiedź na pytanie: czy ilość implementowanych przez wytwórcę wyrobów jest pochodną – posiadanych przez niego – zdolności technologicznych odzwierciedlonych w możliwości pozyskania i wykorzystania nowej technologii wytwarzania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 286-303
Keywords: koszty implementacji; elastyczność; strategia dyferencjacji; bariera implementacji; costs of implementation; flexibility; differentiation strategy; implementation barrier