Metody oceny kondycji finansowej spółki akcyjnej. Studium przypadku - Pitera, Rafał (The study of case and effect between the financial condition and financial indicators of joint stock company, 2017)
W artykule podjęto próbę kompleksowej oceny skuteczności i zbieżności metod analizy kondycji finansowej spółki akcyjnej w trzech przekrojach: systemów wczesnego ostrzegania, klasycznej analizy wskaźnikowej i wskaźników pozycji na rynku kapitałowym. Problem ukazany został na przykładzie analizy danych empirycznych za lata 2007-2013, pochodzących ze spółki Zakłady Magnezytowe Ropczyce S.A. notowanej na GPW S.A. w Warszawie. Do badania użyto wskaźników finansowych, a także modeli wykorzystujących funkcję dyskryminacyjną. Otrzymane wyniki porównano z sektorowymi wskaźnikami publikowanymi w czasopiśmie „Rachunkowość”. Ponadto w badaniu wykorzystano wskaźniki rynku kapitałowego. Wartości poszczególnych mierników w praktyce bardzo często służą do oceny spółki przez inwestorów giełdowych. Stanowią także jedno z podstawowych narzędzi analizy fundamentalnej. Podsumowanie stanowią wyniki uzyskane z poszczególnych narzędzi oraz próba ich oceny pod kątem skuteczności w oszacowaniu sytuacji finansowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 326-343
Keywords: analiza finansowa; kondycja finansowa; metody dyskryminacyjne; upadłość przedsiębiorstw; wskaźniki finansowe; financial analysis; financial condition; discriminatory methods; business failure; financial ratios