Planowanie kosztów uzyskania przychodów - Poszwa, Michał (Planning of the tax costs, 2017)
Celem artykułu jest identyfikacja oraz analiza możliwości planowania kosztów uzyskania przychodów oraz wskazanie uwarunkowań i sposobów ich zastosowania. Podatnicy mogą w pewnym zakresie wpływać na wysokość podatku dochodowego od wyniku działalności. Polega to głównie na kształtowaniu dochodu podatkowego, w szczególności poprzez wpływanie na koszty uzyskania przychodów. W opracowaniu zastosowano metodę analizy ustaw o podatku dochodowym od osób fizycznych i prawnych w zakresie dotyczącym opodatkowania zysku przedsiębiorstwa. Efektem zaprezentowanych dociekań jest wskazanie obszarów planowania kosztów uzyskania przychodów, a także korzyści możliwych do osiągnięcia przez podatnika. Koszty uzyskania przychodów, które są potrącane w danym okresie rozliczeniowym od przychodów, zależą zarówno od działań w sferze realnej i finansowej, jak i od zastosowanych procedur rozliczeniowych. Zaplanowane i zrealizowane sposoby prowadzenia działalności i dokonywania rozliczeń kosztów pozwolą na zmniejszenie wysokości podatku oraz na ograniczenie ryzyka podatkowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 314-325
Keywords: koszty uzyskania przychodów; planowanie kosztów; zarządzanie podatkami; tax dedactible revenues; costs planning; tax managenent