Wykorzystanie taksonomicznego miernika rozwoju w ocenie sytuacji finansowej przedsiębiorstw - Skoczylas, Wanda; Batóg, Barbara (The application of taxonomic measure of development to the evaluation of financial condition of enterprises, 2017)
Celem artykułu jest prezentacja walorów i możliwości wykorzystania taksonomicznego miernika rozwoju w konstrukcji wielokryterialnego rankingu przedsiębiorstw na przykładzie przedsiębiorstw zakwalifikowanych do działów w sekcji C Przetwórstwo przemysłowe z punktu widzenia ich bieżącej sytuacji finansowej. W badaniu wykorzystano publikację wskaźników sektorowych za rok 2014, przygotowaną przez Komisję Analizy Finansowej Rady Naukowej Stowarzyszenia Księgowych w Polsce wspólnie z InfoCredit, metody statystyczne, tj. analizę korelacji oraz taksonomiczny miernik rozwoju. W wyniku przeprowadzonego badania powstał ranking działów w sekcji C dla roku 2014 z punktu widzenia ich sytuacji finansowej. Otrzymane wyniki mogą być też podstawą badań porównawczych pozycji zajmowanej przez dział z punktu widzenia rentowności, płynności finansowej, sprawności działania oraz niezależności finansowej. Konstrukcja rankingów dla kolejnych lat może być przedmiotem badań dynamicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 387-397
Keywords: ocena sytuacji finansowej przedsiębiorstw; taksonomiczny miernik rozwoju; działy sekcji przetwórstwo przemysłowe; evaluation of financial condition of enterprises; taxonomic measure of development; department of industrial processing section