Korzyści biologiczne jako miernik społecznej odpowiedzialności biznesu gospodarstw rolnych - Węgrzyńska, Małgorzata; Majchrzak, Leszek (Biological benefits as a measure of social responsibility of agriculture farms, 2017)
Zainteresowanie wpływem działalności rolniczej na środowisko rodzi potrzebę poszerzenia zakresu ujawnień w sprawozdaniu finansowym. Dodatkowo odmienność działalności rolniczej utrudnia odzwierciedlenie zdarzeń gospodarczych przedsięwzięć rolniczych w księgach rachunkowych, a zwłaszcza określenia wartości aktywów biologicznych, w tym określenia korzyści biologicznych. W pierwszej części pracy przedstawiono potrzebę wyodrębnienia informacji na temat korzyści biologicznych wynikających z obowiązujących regulacji prawnych. W drugiej części opisano metodę badawczą zastosowaną w realizacji celu pracy. Natomiast w ostatniej zaprezentowano wyniki badań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 436-443
Keywords: korzyści biologiczne; rachunkowość rolna; systemy uprawy roli; biological benefits; agricultural accounting; soil tillage systems