Zastosowanie wskaźnika syntetycznego do oceny wpływu makrootoczenia na MŚP - Misztal, Anna (Use of synthetic indicator for the assessment of impact of macro-economic development on SME’s, 2017)
Niniejszy artykuł jest poświęcony analizie wpływu sytuacji makrogospodarczej w Polsce na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw w latach 2004-2015. Punktem wyjścia rozważań jest omówienie zagadnień teoretycznych związanych z wpływem makrootoczenia na rozwój przedsiębiorstw oraz przedstawienie podstawowych wskaźników dotyczących oceny funkcjonowania badanej grupy podmiotów gospodarczych. W celu realizacji problemu badawczego skonstruowano syntetyczne wskaźniki rozwoju gospodarczego oraz wskaźniki rozwoju małych i średnich podmiotów gospodarczych w Polsce. Następnie zbadano zależność korelacyjną z wykorzystaniem wskaźnika korelacji liniowej Pearsona oraz zależność przyczynowo-skutkową z wykorzystaniem statystycznej analizy regresji. Wyniki przeprowadzonego badania dowiodły, iż rozwój małych i średnich przedsiębiorstw jest silnie uzależniony od ogólnej sytuacji gospodarczej w kraju
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2017, Nr 1 (30), s. 54-63
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; rozwój; sytuacja gospodarcza w kraju; SME; development; macroeconomic situation