Skłonność do konkurencji podatkowej - Walasik, Artur (A propensity to tax competition, 2017)
W warunkach decentralizacji władztwa podatkowego, władze lokalne konkurują między sobą o ograniczone co do ich wydajności źródła podatków. Celem artykułu jest opracowanie założeń modelu skłonności do konkurencji podatkowej w warunkach mobilnych źródeł opodatkowania. Przedmiotem opracowania jest wskazanie różnic między zdolnością jurysdykcji podatkowych do konkurencji oraz skłonnością do konkurencji podatkowej. Wprowadzono i zdefiniowano pojęcia jurysdykcji podatkowej oraz mobilności bazy podatkowej. Potencjał zróżnicowania jurysdykcji podatkowych określa zdolność do konkurencji podatkowej i zależny jest od zakresu i stopnia decentralizacji władztwa podatkowego. Potencjał mobilności źródeł podatkowych opisuje skłonność do konkurencji podatkowej, zależną od kosztów ponoszonych w związku z występowaniem barier wyjścia i wejścia do jurysdykcji podatkowej oraz kosztów przeniesienia bazy podatkowej między jurysdykcjami podatkowymi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 485, s. 472-482
Keywords: konkurencja podatkowa; mobilność bazy podatkowej; decentralizacja; finanse lokalne; tax competition; mobility of tax base; decentralization; local public finance