Azjatycki pivot od USA ku - Kuźnar, Andżelika; Menkes, Jerzy (Asia’spivot from the US towards, 2017)
Analizujemy konsekwencje zmiany polityki zagranicznej USA po objęciu przez Trumpa urzędu prezydenta USA. Celem jest odpowiedź na pytanie, czy w wyniku odwrócenia się USA od ich sojuszników w Azji nastąpi reorientacja polityki zagranicznej tych państw. Rozważania o charakterze prawno-politologicznym osadzamy w rzeczywistości gospodarczej, analizując wskaźniki gospodarcze USA, Chin i wybranych państw regionu Pacyfiku. Pozytywnie weryfikujemy tezę, że sposób prowadzenia polityki zagranicznej przez USA nie wpłynie na gęstość realnych związków USA z ich aliantami w przestrzeni transpacyficznej i transatlantyckiej. Tym, co się zmieni w krótkim i średnim okresie, będzie wzrost kosztów prowadzenia polityki zagranicznej przez USA. Wrócą one do współpracy z partnerami TTP i TTIP. Sojusz amerykańsko-europejski z państwami Azji przetrwa turbulencje zwrotu ku izolacjonizmowi w polityce USA. Niezależnie od gotowości Chin zajęcia miejsca USA w tych relacjach, nie są one partnerem konkurencyjnym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 486, s. 167-178
Keywords: TPP; Chiny; USA; neoizolacjonizm; bezpieczeństwo; pivot; China; neo-isolationism; security