Wyzwania unijnej polityki regionalnej - Dębowski, Tomasz (Challenges of European Union regional policy, 2017)
Problematyka podjęta w niniejszej publikacji wskazuje wybrane uwarunkowania realizacji unijnej polityki regionalnej w latach 2014–2020. W pierwszej części artykułu podjęto próbę wyjaśnienia pojęcia „rozwój regionalny”. Oparto się przy tym na wybranych ujęciach prezentowanych w literaturze krajowej oraz ustawodawstwie polskim. W dalszej kolejności dokonano analizy zróżnicowań rozwoju państw członkowskich Unii Europejskiej. Wykorzystano do tego dwa wskaźniki: PKB per capita oraz stopę bezrobocia długookresowego. Okres analizy objął lata 2006–2015. Podstawowym celem artykułu stało się jednak określenie głównych kierunków zmian w unijnej polityce regionalnej lat 2014–2020 w kontekście dążeń Unii Europejskiej do wzmacniania spójności gospodarczej, społecznej i terytorialnej. Przeprowadzone rozważania wskazały nowe zmiany, istotne wyzwania oraz szczególne obostrzenia w sferze unijnej polityki regionalnej lat 2014–2020. Zidentyfikowano też jedną z przeszkód mogących negatywnie wpłynąć na proces wyrównywania poziomu rozwoju na obszarze Wspólnoty
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 69-80
Keywords: polityka regionalna Unii Europejskiej; zróżnicowania regionalne; warunkowość; włączenie społeczne; EU regional policy; regional differentiation; conditionality; social inclusion