Rozwój rynku aplikacji mobilnych - Ratalewska, Magdalena (Development of the mobile application market, 2017)
Urządzenia mobilne zyskują coraz bardziej na popularności. Już od jakiegoś czasu telefony komórkowe służą nam nie tylko do przeprowadzania rozmów telefonicznych i pisania SMS-ów, ale stanowią też narzędzie do używania różnego rodzaju aplikacji. To właśnie dzięki nim możemy w swoim telefonie dokonać zakupu, wykonać operacje bankowe na swoim koncie czy sprawdzić pogodę i doświadczyć rozrywki. Współczesne aplikacje są proste w obsłudze, tanie, intuicyjne, coraz bardziej zaawansowane i dają bardzo szerokie możliwości urządzeniom, na których są wykorzystywane. Wzrost dostępności Internetu, popularność smartfonów i aplikacji mobilnych są zatem ze sobą ściśle powiązane. Celem artykułu jest przedstawienie i analiza rynku aplikacji mobilnych oraz zaprezentowanie case study firm, które osiągnęły na nim niewątpliwy sukces
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 487, s. 262-272
Keywords: aplikacje mobilne; m-commerce; urządzenia mobilne; Internet; mobile applications; mobile devices