Przemiany instytucjonalne na rynku finansowym w Polsce – wybrane aspekty - Jakubowska, Agata (Institutional changes on the financial market in Poland − selected aspects, 2017)
Rozpoczęta w roku 1989 transformacja systemowa w Polsce doprowadziła do przemian zarówno instytucji formalnych, jak i nieformalnych we wszystkich obszarach gospodarki. Jednym z obszarów przemian w tym okresie był rynek usług finansowych i związane z nim instytucje. Banki i cały system bankowy z uwagi na swoją rolę w gospodarce zostały poddane przemianom w pierwszej kolejności. Rozpoczęte reformy instytucji formalnych doprowadzić miały do powstania nowego konkurencyjnego sektora bankowego. Przemiany nastąpiły zarówno w obszarze instytucji formalnych, jakimi były ustawowe normy i zasady regulujące reguły gry na rynku finansowym, jak i w obszarze instytucji nieformalnych, czyli np. zaufania do instytucji bankowych i całego systemu bankowego. Celem artykułu jest próba pokazania, w jaki sposób zmieniały się instytucje formalne i nieformalne rynku finansowego w Polsce po roku 1989
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 488, s. 59-67
Keywords: przemiany instytucjonalne; instytucje formalne; instytucje nieformalne; rynekusług finansowych; institutional changes; formal institutions; informal institutions; financial servicesmarket