Zastosowanie koncepcji work – life balance w aktywizacji osób młodych na rynku pracy - Łopatka, Agnieszka (Application of the concept of work − life balance in the activation of young people on the labor market, 2017)
W artykule poruszono problem aktywizacji osób młodych na polskim rynku pracy. Na wstępie przeprowadzono analizę udziału omawianej grupy w ogólnej liczbie bezrobotnych. Następnie zaprezentowano założenia koncepcji work – life balance oraz jej poszczególne elementy. W toku rozważań dokonano analizy wpływu omawianej idei na poziom aktywności i możliwości rozwoju osób do 25. roku życia na rynku pracy. Celem podjętych rozważań jest dokonanie analizy i oceny sytuacji osób młodych na tle bezrobocia w Polsce. Ponadto opracowanie to ma na celu ustalenie kierunków działań zmierzających do aktywizacji osób młodych na rynku zatrudnienia oraz ułatwienie im wejścia na rynek pracy poprzez wykorzystanie koncepcji work – life balance
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 213-221
Keywords: bezrobocie; work – life balance; osoby młode na rynku pracy; unemployment; work − life balance; young people on the labor market