Znaczenie usług w handlu zagranicznym województwa dolnośląskiego - Malkowska, Agnieszka (The meaning of services in the international trade of Dolnośląskie Voivodeship, 2017)
W artykule poruszono problematykę handlu zagranicznego w aspekcie rozwoju regionów. Celem badań jest ocena znaczenia usług w wymianie międzynarodowej dla gospodarki regionu przygranicznego. Obszar terytorialny badań stanowiło województwo dolnośląskie. W pracy wykorzystano metodę analizy danych statystycznych w okresie 2010-2013. Przedstawiono analizę wymiany handlowej towarów i usług badanego regionu. Za pomocą wybranych wskaźników, w tym udział badanej jednostki w generowaniu eksportu i importu krajowego oraz stopy eksportu towarów i usług, podjęto próbę oceny roli usług w gospodarce województwa dolnośląskiego. Badania wykazały, że w międzynarodowej wymianie województwa dolnośląskiego rośnie udział usług, a maleje udział towarów. Wzrasta też otwartość tej gospodarki, co ma znaczenie dla jego rozwoju. Należy też uznać, że jest ważną determinantą rozwoju regionu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 241-249
Keywords: międzynarodowa wymiana usług; międzynarodowa wymiana towarów; województwo dolnośląskie; obszar przygraniczny; rozwój regionów; international exchange of services; international exchange of goods; Dolnośląskie Voivodeship; border area; development of regions