Podaż pracy jako bariera wzrostu gospodarczego w Polsce - Zieliński, Mariusz (Labor supply as a barrier of economic growth in Poland, 2017)
Artykuł poświęcono problematyce zmian sytuacji na rynku pracy w Polsce i ich wpływu na możliwości wzrostu gospodarczego. Analizie poddano związki między wzrostem gospodarczym, poziomem płac realnych i aktywnością zawodową ludności w latach 1997– –2015. Czynnikiem decydującym o skali podaży pracy w Polsce w kolejnych latach będzie zmniejszanie się zasobu ludności w wieku produkcyjnym. W artykule przyjęto hipotezę, że ze względów demograficznych, przy utrzymaniu dotychczasowych trendów gospodarczych, w Polsce podaż pracy stanie się barierą dla wzrostu gospodarczego. Prognoza oparta na założeniach utrzymania się tendencji z lat 2010–2015 dotyczących wzrostu gospodarczego, wzrostu popytu na pracę i aktywności zawodowej ludności, przy uwzględnieniu szacunków liczby ludności w wieku produkcyjnym, wskazuje, że podaż pracy stanie się barierą nawet dla 3% wzrostu gospodarczego już po 2020 roku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 489, s. 504-513
Keywords: podaż pracy; wzrost gospodarczy; zmiany demograficzne; aktywność zawodowa ludności; zatrudnienie; labor supply; economic growth; demographic changes; economically active population; employment