Kreatywne miasto podstawą rozwoju - Pawlik, Andrzej (Creative town as a foundation of development, 2017)
Koncepcja kreatywnego miasta opisuje zespół miejski, w którym różnego rodzaju działalność twórcza jest integralną częścią funkcjonowania gospodarczego i społecznego miasta. Obszar funkcjonalny jest układem osadniczym ciągłym przestrzennie, złożonym z odrębnych administracyjnie jednostek. Postawiono tezę, że kreatywne miasto będzie katalizatorem rozwoju obszaru funkcjonalnego. Celem artykułu jest scharakteryzowanie kreatywnego miasta, które przyczynia się do rozwoju obszaru funkcjonalnego. Wykorzystując metodę bezwzorcową, wyliczono wskaźnik syntetyczny, który posłużył do dokonania klasyfikacji pod względem rozwoju jednostek tworzących Kielecki Obszar Funkcjonalny i potwierdził pozycję Kielc
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 490, s. 231-238
Keywords: kreatywne miasto; obszar +; rozwój regionalny; terytorium; wskaźnik rozwoju; creative city; functional area; regional development; territory development index