Problematyka ekologiczno-ekonomiczna w świetle Goldman Environmental Prize - Becla, Agnieszka (The ecological and economic problems in the light of Goldman Environmental Prize, 2017)
W artykule przedstawiono zakres zagadnień ekologicznych i ekonomicznych obejmowanych przez Goldman Environmental Prize, jej genezę i sposób przyznawania. Autorka nazwiska zestawiła wszystkich dotychczasowych laureatów oraz rodzaje wyróżnionej działalności. Dokonała również analizy znaczenia nagrody dla współczesnych ekologów. Nagroda Goldmana należy do najbardziej cenionych nagród ekologicznych na całym świecie i zyskała miano „Zielonego Nobla”. Podobnie jak w przypadku Nagrody Nobla, docenia się wkład laureatów Nagrody Goldmana w ochronę środowiska przyrodniczego w różnych regionach kuli ziemskiej oraz we wdrażanie zasad rozwoju zrównoważonego i trwałego. Praktyczna strona oceny dorobku potencjalnych laureatów Goldman Environmental Prize jest dominująca i uwzględniana w procedurze jej przyznawania. Podział świata na sześć regionów, dla których określa się osoby wyróżnione, ma akcentować jedność środowiska przyrodniczego naszej planety w duchu koncepcji Matki Gai czy bouldingowskiego statku kosmicznego Ziemia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 491, s. 19-30
Keywords: Goldman Environmental Prize; ochrona środowiska; „Zielony Nobel”; environment protection; „Green Nobel”