Nowe spojrzenie na równowagę instytucjonalną i zmianę instytucjonalną - Rudolf, Stanisław (A new approach to institutional equilibrium and institutional change, 2017)
Równowaga instytucjonalna to jedno z ważniejszych pojęć nowej ekonomii instytucjonalnej. W opinii autorów równowaga ta jawi się jako kategoria niezwykle złożona, wieloaspektowa i wielopoziomowa. Sprawia to, że trudno precyzyjne określić, na czym dokładnie polega i w jaki sposób należałoby ją osiągać. W opracowaniu określono równowagę instytucjonalną jako taką kombinację instytucji nieformalnych i formalnych, które tworzą optymalne warunki do rozwoju społeczno-gospodarczego. Definicja ta pozwala jednoznacznie wskazać, czy mamy do czynienia z taką równowagą, czy też z jej brakiem. W opracowaniu wykorzystano powyższą definicję do analizy mechanizmu zmiany instytucjonalnej, jaka się dokonała w procesie transformacji krajów postkomunistycznych. Wykorzystano ją również do interpretacji i oceny przemian, jakie się dokonują w Chińskiej Republice Ludowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 493, s. 22-35
Keywords: nowa ekonomia instytucjonalna; równowaga instytucjonalna; zmiana instytucjonalna; new institutional economics; institutional equilibrium; institutional change