Konsekwencje instrumentalnego traktowania kodeksów etycznych - Wolska, Grażyna (Consequences of instrumentalization of ethical codes, 2017)
Wzrost zainteresowania wdrożeniem kodeksów etycznych w przedsiębiorstwach ma wiele powodów. Do najważniejszych należy zaliczyć często akcentowaną w ostatnich latach konieczność zwiększenia czytelności działalności gospodarczej, wyeliminowanie korupcji i nieetyczne zachowania w biznesie. Kodeksy etyczne mogą spełnić te oczekiwania i przynieść utylitarne korzyści, jeśli treści w nich ujęte będą rozumiane, akceptowane i respektowane przez pracowników i społeczeństwo oraz jeśli ich zapisy będą tworzone na podstawie publicznej debaty, staną się przedmiotem nauczania oraz zachowają fundamenty obyczajów przenoszonych z generacji na generację. Celem artykułu jest próba określenia bodźców i zachęt skłaniających do respektowania kodeksów etycznych oraz próba odpowiedzi na pytanie, czy przestrzeganie/nieprzestrzeganie kodeksów etycznych wpływa na etos gospodarowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 493, s. 221-234
Keywords: etyka; etyka biznesu; kodeksy etyczne; gospodarka; sfera społeczna; przedsiębiorstwo; ethics; business ethics; ethical codes; economy; social sphere; enterprise