Model dojrzałości procesowej organizacji - Mielcarek, Paweł (Process maturity model of organization, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie autorskiej koncepcji dojrzałości procesowej organizacji. Model oparto na ocenie trzech obszarów składających się na dojrzałość procesową organizacji: środowiska organizacji zorientowanej procesowo, opisującego strategiczny wymiar dojrzałości procesowej, zarządzania procesami odnoszącego się do operacyjnego poziomu organizacji zorientowanej procesowo oraz wytworzonej wartości w organizacji zorientowanej procesowo, czyli oceny uzyskanej efektywności. Model obejmuje łącznie sześć poziomów dojrzałości procesowej i może służyć zarówno do oceny dojrzałości całej organizacji, jak i wybranego procesu bądź obszaru procesowego
Management Forum, 2017, vol. 5, no. 4, s. 8-12
Keywords: dojrzałość procesowa; orientacja na proces biznesowy; proces; organizacja; model; process maturity; business process orientation; process; organization