Formalnoprawny i instytucjonalny wymiar systemu ochrony klientów w zakresie ubezpieczeń na życie; gdy ryzyko lokaty (inwestycyjne) ponosi ubezpieczający - Pisarewicz, Piotr; Kowalczyk-Rólczyńska, Patrycja; Kamieńaki, Wojciech (The formal, legal and institutional aspect of customer protection system in life insurance where the investment risk is borne by the policyholders, 2017)
Celem opracowania jest analiza wybranych zagadnień dotyczących formalnoprawnego i instytucjonalnego wymiaru systemu ochrony klientów w zakresie ubezpieczeń na życie, gdy ryzyko lokaty (inwestycyjne) ponosi ubezpieczający. Podjętym problemem badawczym jest ocena praktycznej skuteczności systemu ochrony klientów w badanym obszarze rynku finansowego. Autorzy opracowania ocenili formalnoprawny oraz instytucjonalny wymiar ochrony klientów w naszym kraju jako prawidłowy i nie budzący większych zastrzeżeń. Podkreślili równocześnie, iż w sferze operacyjnej i praktycznej organy powołane przez państwo mogły podejmować w przeszłości więcej działań skuteczniej chroniących odbiorców usług finansowych. Zwrócono także uwagę na konieczność podejmowania dalszych kroków mających na celu poprawę pozycji klientów w przyszłości, czemu służyć powinny zarówno zapisy prawa, jak i procedury oraz działania powołanych do tego instytucji
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 101-120
Keywords: ochrona klienta; zakład ubezpieczeń; produkt ubezpieczeniowy; ubezpieczenia na życie; organ nadzoru; regulacje prawne rynku ubezpieczeniowego; client protection; insurance company; insurance products; life insurance; supervisory authority; insurance market regulation