Socjotechnika w gospodarce przestrzennej - Brzosko-Sermak, Agnieszka (Social engeneering in spatial economy, 2018)
Celem artykułu było przedstawienie możliwości wykorzystania wiedzy socjotechnicznej w kształtowaniu i wzmacnianiu ładu przestrzennego w miastach. Szczegółowo zaprezentowana została procedura użycia zespołu dyrektyw socjotechnicznych opisujących, jak wprowadzać celowe zmiany przy użyciu określonych środków, na bazie oceny i ustalonych wartości. Autorka zaprezentowała możliwości wykorzystania socjotechniki urbanistycznej, posługując się przykładami z zakresu planowania przestrzennego, funkcjonowania miast oraz monitorowania tego funkcjonowania. Wskazane zostały najbardziej pożądane przyszłe kierunki przemian miejskich jednostek osadniczych w Polsce. Wyniki rozważań wskazują, w jaki sposób należy łączyć wiedzę teoretyczną z zakresu socjologii i gospodarki przestrzennej w miastach z możliwymi, a nawet pożądanymi działaniami zmierzającymi do osiągania zamierzonych celów w funkcjonowaniu miasta i jego rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 504, s. 21-28
Keywords: socjotechnika; socjotechnika urbanistyczna; planowanie przestrzenne; gospodarka przestrzenna; ład przestrzenny; social engeneering; urban social engeneering; spatial planning; spatial economy; spatial order