Mechanizmy koordynacji współpracy w łańcuchu dostaw – systematyczny przegląd literatury - Ryciuk, Urszula (Supply chains governance mechanisms – systematic literature review, 2017)
U źródeł koncepcji zarządzania łańcuchem dostaw leży przekonanie o konieczności podejmowania wspólnych działań przez przedsiębiorstwa tworzące łańcuch dostaw. Czysta współpraca w łańcuchu dostaw pozostaje jednak w sferze rozważań teoretycznych. Mechanizmami koordynacji działań (regulacji działalności gospodarczej) są także konkurencja i walka negocjacyjna między podmiotami oraz formalna lub nieformalna władza decyzyjna jednego podmiotu lub ich większej liczby (integracja/hierarchia), a także formy hybrydowe. Celem opracowania jest analiza stanu badań nad zagadnieniem koordynacji w łańcuchu dostaw oraz zidentyfikowanie głównych obszarów badawczych związanych z tą tematyką. Artykuł powstał na podstawie systematycznego przeglądu literatury, który obejmował między innymi wyłonienie podstawowej literatury i selekcję publikacji, analizę bibliometryczną oraz analizę treści. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że koordynacja współpracy w łańcuchu dostaw jest zagadnieniem nowym, wciąż mało rozpoznanym w literaturze i mogącym stanowić aktualny i ciekawy obszar badawczy
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 2 (31), s. 55-61
Keywords: łańcuch dostaw; mechanizmy koordynacji współpracy; systematyczny przegląd literatury; supply chain; governce mechanisms; systematic literature review