Współczesny regionalizm handlowy na przykładzie Aliansu Pacyficznego - Bobowski, Sebastian (Contemporary trade regionalism on the example of Pacific Alliance, 2017)
Alians Pacyficzny powstał w 2011 roku jako regionalna inicjatywa integracyjna czterech państw Ameryki Łacińskiej, tj. Chile, Kolumbii, Meksyku i Peru. Pośród priorytetów współpracy wskazuje się na promocję oferty handlowej, inwestycyjnej, turystycznej, ustanawianie wspólnych placówek dyplomatycznych i konsularnych oraz integrację rynków kapitałowych. Wyzwanie stanowią m.in. ograniczony zakres współzależności handlowych, nieprecyzyjne kryteria członkostwa oraz azjatycka dominacja w transpacyficznej architekturze gospodarczej. Celem artykułu jest przybliżenie genezy, kluczowych atrybutów oraz wyzwań stojących przed Aliansem Pacyficznym, z uwzględnieniem perspektywy regionu Azji- -Pacyfiku. W artykule posłużono się następującymi metodami badawczymi: analiza źródeł pierwotnych, analiza statystyczno-opisowa, analiza porównawcza
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 4 (16), s. 142-155
Keywords: Alians Pacyficzny; regionalizm handlowy; integracja gospodarcza; Pacific Alliance; trade regionalism; economic integration