Sprawozdanie niefinansowe jako nowy raport na granicy rachunkowości - Kawacki, Marek (Non-financial statement as a new report at the boundry of accounting, 2018)
Celem artykułu jest prezentacja nowego obowiązku sprawozdawczego wpisanego do polskiej ustawy o rachunkowości, jakim jest sporządzanie sprawozdania niefinansowego, przedstawienie przesłanek dla zawarcia nowego obowiązku w ramach przepisów dotyczących rachunkowości, a także zdefiniowanie miejsca sprawozdania niefinansowego w ramach istniejących dotychczas obowiązków sprawozdawczych związanych z rachunkowością. Metodami badawczymi wykorzystanymi w artykule są analiza krytyczna literatury i przepisów prawnych, metoda dedukcyjna oraz synteza wniosków z analizy. Artykuł podejmuje próbę przeanalizowania sprawozdania niefinansowego. W wyniku przeprowadzonych badań literaturowych zaproponowano ujęcie sprawozdania niefinansowego jako elementu raportu biznesowego/rocznego spółki, w ramach którego mieściłoby się poza sprawozdaniem finansowym także sprawozdanie niefinansowe oraz inne raporty powiązane z rachunkowością
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 195-206
Keywords: sprawozdawczość finansowa; raportowanie zintegrowane; ujawnianie informacji niefinansowych; teoria rachunkowości; financial reporting; integrated reporting; non-financial information disclosure; accounting theory