Znaczenie sprawozdawczości finansowej w opinii inwestorów indywidualnych - Pawłowski, Jarosław (Financial reporting importance from individual investors’ perspective, 2018)
Pozycja inwestorów indywidualnych na rynku finansowym powoduje, że znaczenie wykorzystywanych przez nich źródeł informacji, w tym sprawozdawczości finansowej, stanowi ważny i aktualny problem badawczy. Z tego względu celem niniejszego artykułu jest analiza wykorzystania sprawozdawczości finansowej przez inwestorów indywidualnych w ich procesach decyzyjnych. Na potrzeby realizacji założonego celu wykorzystano następujące metody badawcze: opisowa, porównawcza, analiza literatury przedmiotu oraz badanie ankietowe wśród inwestorów indywidualnych. Wybrany przedmiot badań zdeterminował strukturę i zawartość pracy. Rozpoczęto od przedstawienia ewolucji, a także istoty sprawozdawczości finansowej. Dalej dokonano przeglądu wybranych badań z tego zakresu. Następnie zaprezentowano analizę wyników badania własnego i zakończono wnioskami dotyczącymi przedmiotu pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 365-375
Keywords: sprawozdawczość finansowa; sprawozdanie finansowe; inwestor indywidualny; financial reporting; financial statement; individual investor