Kaizen costing jako narzędzie zarządzania kosztami w przedsiębiorstwie - Bochenek, Magdalena (Kaizen costing as an instrument of cost management in an enterprise, 2018)
Kaizen jest koncepcją zarządzania strategicznego, która pozwala osiągnąć cele przedsiębiorstwa poprzez systematyczne działania. W implementację tej metody zaangażowani są wszyscy pracownicy, od zarządu po pracowników niższego szczebla. W kaizen ważna jest współpraca pomiędzy pracownikami wszystkich szczebli. Z filozofii kaizen wywodzi się rachunek kosztów ciągłego doskonalenia. Ten rachunek kosztów skupia się na fazie produkcyjnej wyrobu, zapewnia stopniową obniżkę kosztów i udoskonalanie procesów produkcyjnych. Nieustanne doskonalenie w rachunku redukcji kosztów wyraża się również poprzez eliminowanie marnotrawstwa. Celem artykułu jest analiza zasad funkcjonowania rachunku kosztów ciągłego doskonalenia oraz tego, jak może on być wykorzystany w doskonaleniu procesów w organizacji. W artykule przedstawiono istotę i genezę koncepcji kaizen costing, jej etapy, mocne oraz słabe strony oraz możliwości jej zastosowania w celu ulepszenia procesów produkcyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 506, s. 9-17
Keywords: kaizen; kaizen costing; koszty; ciągłe doskonalenie; costs; continuous improvement