Outsourcing IT – Cloud computing jako narzędzie poprawy efektywności działania w podmiocie leczniczym - Kończyło, Jarosław (IT outsourcing – cloud computing as a performance efficiency improvement tool in a health service provider, 2017)
Outsourcing jest instrumentem podnoszącym efektywność działania przedsiębiorstw, w tym również efektywność działania podmiotów leczniczych. Wykorzystywany jest on w wielu obszarach. Szczególnym są usługi informatyczne, a cloud computing (CC) wydaje się istotnym, nowatorskim przedsięwzięciem w zakresie realizacji usług informatycznych. Ustawa o systemie informacji w ochronie zdrowia oraz ograniczone środki finansowe w nowej perspektywie unijnej mogą być istotnym determinantem w rozwoju tychże usług. Brak konieczności tworzenia infrastruktury serwerowej, dostęp do nieograniczonych zasobów obliczeniowych będą powodować, iż CC stanie się ważnym narzędziem budowy efektywności w podmiocie leczniczym. W artykule wykazano rosnącą potrzebę korzystania z danych zawartych w systemach informatycznych oraz perspektywę rozwoju usług typu CC w ochronie zdrowia. Szczególną uwagę zwrócono na stan przygotowania polskich podmiotów leczniczych do ustawy o systemie informacji w ochronie zdrowia
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 3 (32), s. 52-58
Keywords: outsourcing IT w ochronie zdrowia; cloud computing; efektywność; podmiot leczniczy; IT outsourcing in health services; effectiveness; health service provider