Problematyka wyboru dostawcy w zielonym łańcuchu dostaw – studium analityczne - Tundys, Blanka (Problems of selecting supplier in green chain supply ‒ analytical study, 2018)
Problematyka wyboru dostawcy w łańcuchu dostaw stanowi jeden z ważniejszych procesów decyzyjnych, wpływających na wszystkie jego ogniwa. Celem rozważań jest wskazanie, w jaki sposób odbywa się proces wyboru dostawcy w zielonym łańcuchu dostaw. Istotnym elementem jest wskazanie kryteriów, które są dedykowane tego rodzaju łańcuchom. Nowa strategia zarządzania łańcuchem dostaw wymaga specyficznego podejścia oraz wykorzystania dedykowanych narzędzi i instrumentów. W artykule pokazano, jak sytuacja wygląda w polskiej rzeczywistości gospodarczej. Ze względu na ograniczoność tekstu wnioskowanie odnośnie do kryteriów ograniczono do branży producentów artykułów spożywczych. Główne założenia rozważań obejmują: (1) wskazanie podstawy analizy wyboru dostawcy w zielonym łańcuchu dostaw; (2) określenie luk badawczych z punktu widzenia teoretycznego; (3) określenie katalogu kryteriów wyboru dostawcy (na podstawie krytycznego przeglądu literatury), ze szczególnym naciskiem na potrzeby zielonego łańcucha dostaw; oraz (4) prezentację wyników badań dotyczących przedmiotowego zakresu, ich analizę, wnioskowanie, zidentyfikowane ograniczenia oraz rekomendacje
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 263-277
Keywords: zielony łańcuch dostaw; kryteria wyboru dostawcy; green supply chain; supplier selection criteria