Znaczenie start-upów dla budowy inteligentnych miast - Brdulak, Anna (Importance of startups building for the creation of intelligent cities, 2018)
Rozwój przedsiębiorczości ma istotny wpływ z punktu widzenia budowania struktur inteligentnego miasta (smart city). Szczególną rolę odgrywają start-upy, innowacyjne przedsięwzięcia. Innowacyjny profil działalności start-upów sprawia, że kanały, przez które wywierają one wpływ na gospodarkę i społeczeństwo, są bardziej różnorodne niż w przypadku pozostałych grup przedsiębiorstw. Ich oddziaływanie na gospodarkę wydaje się kluczowe również z punktu widzenia tworzenia kapitału społecznego. Celem artykułu jest przedstawienie wstępnych wyników badań prowadzonych przez autorkę, we współpracy z Agencją Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej, mających na celu szczegółową charakterystykę środowiska startupowego we Wrocławiu. Wyniki badań mają posłużyć w przyszłości do opracowania narzędzi wsparcia innowacyjnych biznesów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 443-452
Keywords: start-up; innowacje; smart city; inteligentne miasto; kapitał społeczny; innovation; intelligent city; social capital