Strategie logistyki miejskiej wobec koncepcji smart city na przykładzie miast polskich i zachodnioeuropejskich - Rześny-Cieplińska, Jagienka (Strategies of urban logistics towards the smart city concept on the example of Polish and West European cities, 2018)
Nadmierna urbanizacja i rosnąca liczba ludności w miastach stanowią poważne wyzwanie dla zarządzania miastem, a w szczególności dla logistyki miejskiej. Dziedzina ta, sprowadzająca się do koordynacji i synchronizacji przepływów na obszarach zurbanizowanych, zyskuje więc na znaczeniu w ujęciu strategicznym. Przedmiotem artykułu jest przedstawienie rozwiązań z zakresu Smart Mobility w ramach rozwiązań logistyki miejskiej realizowanych w polskich miastach w dążeniu do zostania miastami inteligentnymi. Przedstawione w artykule wnioski przygotowano w oparciu o dwie fazy badawcze – analityczną i syntetyczną. Pierwsza zawiera przegląd literatury oraz unijnych dokumentów źródłowych, analizę przypadków strategicznych rozwiązań miast europejskich. Dodatkowo zastosowano tu wywiad pogłębiony z przedstawicielami władz miejskich badanych miast. W fazie syntetycznej na bazie analiz teoretycznych oraz praktycznych wyciągnięto wnioski końcowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 505; s. 471-480
Keywords: logistyka miejska; strategie; smart city; city logistics; strategies