Założenia treści prawa zamówień publicznych - Szostak, Ryszard (Assumptions of the content of public procurement law, 2017)
Polska regulacja ustawowa zamówień publicznych ma charakter mieszany, dotyczy zarówno instrumentów cywilnoprawnych, jak i administracyjnoprawnych, w tym finansowych, a nawet karnych. Jej analiza wymaga zatem uwzględnienia zróżnicowanego charakteru przepisów oraz zastosowania racjonalnej koncepcji ich zespolenia, z zachowaniem niezbędnej spójności i przejrzystości, a także jasnego odzwierciedlenia przesłanek kwalifikacji poszczególnych instrumentów. Gruntownej weryfikacji wymagają zwłaszcza kwestie organizacyjne, ze statusem i rolą zamawiającego – organizatora postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz kontrolą zarządczą, zagadnienia rzutujące na zwiększenie gwarancji równego dostępu do zadań finansowanych ze środków publicznych, związane z ochroną interesów drobnych przedsiębiorców, skomplikowana problematyka przebiegu procedury przetargowej z uwzględnieniem postulatów dalszego jej uproszczenia i przyspieszenia, z zastosowaniem zasad komunikacji elektronicznej, a także rozwiązania zmierzające do wzmocnienia efektywności środków odwoławczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 497, s. 36-52
Keywords: zamówienia publiczne; umowy obligacyjne; public procurement; obligation contracts