Efektywność funkcjonowania systemu zamówień publicznych w Polsce - Gola, Jan; Bobowski, Sebastian (Efficiency of the functioning of the public procurement system in Poland., 2017)
Artykuł dotyczy efektywności ekonomicznej prawa zamówień publicznych. Przeanalizowano rynek zamówień publicznych w Polsce na tle innych krajów Unii Europejskiej oraz uwarunkowania gospodarcze wpływające na gospodarowanie mieniem publicznym. Wskazano, że sama efektywność systemu zamówień publicznych zależna jest od prawidłowych i skutecznych rozwiązań prawnych, które bezpośrednio wpływają na sytuację podmiotów biorących udział w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego. W opracowaniu zwrócono uwagę, że efektywność rynku zamówień publicznych w Polsce związana jest z wyborem najkorzystniejszej oferty. Przedstawiono, jak znaczącą rolę odgrywa ten wybór w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego w Polsce. Wskazano na najistotniejsze z punktu widzenia mechanizmów gospodarczych instytucje prawne oraz na ich wpływ na ekonomiczną sytuację państwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 497; s. 239-248
Keywords: efektywność; zamówienia publiczne; gospodarka; rynek; efficiency; public procurement; economy; market