Lokalny wymiar funduszy europejskich w Polsce i Czechach - Kachniarz, Marian; Szewrański, Szymon (Local dimension of European funds in Poland and Czechia, 2018)
Artykuł przedstawia analizę wykorzystania środków unijnych przez gminy w dwóch sąsiadujących ze sobą regionach – województwie dolnośląskim (Polska) i kraju Hradec Kralove (Czechy). Łącznie przeanalizowano 580 gmin (168 po stronie polskiej i 412 po stronie czeskiej). Główne cele artykułu to analiza przestrzenna oraz wykazanie różnic w sposobie dystrybucji funduszy strukturalnych. Szczególnie próbowano zweryfikować hipotezę o efekcie skali – większej sprawności w pozyskiwaniu dotacji przez jednostki większe. Wyniki badań pozwalają na wyciągnięcie kilku kluczowych wniosków. Gminy polskie mają większy wpływ na kształtowanie polityki lokalnej, co powoduje, że pozyskują więcej środków niż ich odpowiedniki po stronie czeskiej. W naszych badaniach nie udowodniono efektu skali zarówno po stronie polskiej, jak i czeskiej, nie wykazano także istotnych zależności przestrzennych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 517, s. 61-69
Keywords: środki unijne; efekt skali; samorząd terytorialny; EU funds; effect of scale; local government