Możliwości wykorzystania wielostopniowego i wieloblokowego rachunku kosztów i wyników w szpitalach - Orliński, Ryszard (Possibilities of using multi-stage and multi-block cost accounting and results in hospitals, 2018)
Każda działalność gospodarcza skierowana jest na wypracowanie określonego zysku z tytułu prowadzonej działalności. W przypadku szpitali, jako jednostek non profit, jest to wypracowanie nadwyżki przychodów nad kosztami. Zastosowanie odpowiedniego rachunku kosztów pozwala przedstawić wypracowany wynik. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości zastosowania wielostopniowego i wieloblokowego rachunku kosztów w działalności szpitali. Na potrzeby artykułu dokonano analizy literaturowej. Mimo zmiany zasad finansowania szpitali, nadal istotna jest głęboka analiza kosztów działalności szpitali. Zastosowanie wielostopniowego i wieloblokowego rachunku kosztów umożliwia zwiększenie struktury informacyjnej dla potrzeb zarządzania kosztami. Oryginalnością artykułu jest badany obszar, który rzadko jest opisywany w publikacjach dotyczących funkcjonowania szpitali
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 514, s. 320-330
Keywords: szpital; świadczenia zdrowotne; wielostopniowy i wieloblokowy rachunek kosztów i wyników; hospital; health services; multi-stage and multi-block cost accounting