Prezentacja informacji o kosztach i innych całkowitych dochodach według międzynarodowych standardów rachunkowości i na przykładzie grup kapitałowych notowanych na GPW w Warszawie - Prewysz-Kwinto, Piotr (Presentation of information on costs and other comprehensive income according to international accounting regulations using the example of capital groups listed on the Warsaw Stock Exchange, 2018)
Wynik finansowy należy do najważniejszych kategorii ekonomicznych wykorzystywanych przez użytkowników do oceny sytuacji finansowej jednostki oraz jej kadry zarządzającej. Zasady jego ustalania i prezentacji w sprawozdaniu finansowym określają normy rachunkowości, które w ostatnich latach ulegały w tym zakresie dość dużym zmianom. W opracowaniu przedstawiono najważniejsze aspekty dotyczące prezentacji informacji o kosztach i innych całkowitych dochodach w świetle rozwiązań zawartych w międzynarodowych standardach rachunkowości oraz zwrócono uwagę na problemy z tym związane. Zasadniczą jego część stanowi jednak prezentacja wyników przeprowadzonego badania sześćdziesięciu grup kapitałowych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w zakresie sposobu prezentacji informacji w sprawozdaniu z całkowitych dochodów. Badaniem objęto skonsolidowane sprawozdania finansowe za lata 2015-2017, a otrzymane wyniki odniesiono do rezultatów wcześniejszych badań prowadzonych w tym zakresie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 524; s. 121-136
Keywords: sprawozdanie finansowe; koszty; inne całkowite dochody; dochód całkowity; MSR/MSSF; standardy rachunkowości; financial statement; costs; other comprehensive income; comprehensive income; IAS/IFRS; accounting regulations