Wydatek – koszt uzyskania przychodów - Spoz, Anna; Sokołek, Mariusz (Expenditure – tax deductible costs, 2018)
Podatki są nieodzownym elementem funkcjonowania każdego przedsiębiorstwa. Podatki są z jednej strony głównym źródłem dochodów państwa, z drugiej zaś jednym z najważniejszych czynników determinujących decyzje przedsiębiorców (podatników). Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza pojęcia kosztu (używanego w literaturze, w naukach ekonomicznych, zasadach rachunkowości, a przede wszystkim w prawie podatkowym). Autorzy artykułu wskazują na problem definicji, odmienności i sprzeczności jej rozumienia, istniejący zarówno w nauce, jak i praktyce. Brak precyzyjnych zasad, w szczególności odnoszących się do kosztów uzyskania przychodów, jest zdaniem autorów jedną z istotnych przyczyn uznawania polskiego systemu podatkowego za skomplikowany, a tym samym powodujący problemy i spory na linii aparat skarbowy–podatnik. Metodami badawczymi wykorzystanymi w niniejszym opracowaniu były analiza zapisów ustawowych, metoda opisu, dedukcji i syntezy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 524; s. 137-144
Keywords: koszty uzyskania przychodów; opodatkowanie; koszty; tax deductible cost; cost; tax law