Rozliczenie nabycia udziałów finansowanych dotacjami rządowymi – studium przypadku - Wiszniowski, Edward (Settlement of share purchase financed by government subsidies – case study, 2018)
Jedną z form finansowego wsparcia działalności spółek innowacyjnych jest dotowanie ich działalności przez podwyższenie kapitałów własnych, co jest realizowane przez zakup udziałów lub akcji przez inne podmioty (spółki pośredniczące). Obowiązujące normy prawne rachunkowości nie precyzują sposobu rozliczania, ewidencji i prezentacji w sprawozdaniu finansowym spółek pośredniczących uzyskanych dotacji, a w praktyce można spotkać różne i często sprzeczne ze sobą sposoby podejścia do tego zagadnienia. W artykule wskazano, że zakup długoterminowych aktywów finansowych nie powinien być rozliczony przez przychody i podwyższać wynik finansowy jednostki w roku uzyskania dotacji, ale winien być rozliczany w czasie, przez okres utrzymywania udziałów w portfelu tych aktywów, w pozycji długoterminowych rozliczeń międzyokresowych przychodów, zaś dotacja nie powinna wywierać wpływu na wynik finansowy do czasu zbycia udziałów lub akcji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 524; s. 145-163
Keywords: rachunkowość; ewidencja księgowa; dotacje; długoterminowe aktywa finansowe; accounting; accounting records; grants; long-term financial assets