Nasz zbyt bliski niemiecki przyjaciel? Analiza polsko-niemieckiego handlu wewnątrzgałęziowego w latach 2001-2016 - Michalski, Bartosz (A too close German friend of ours? An analysis of the Polish-German intra-industry trade 2001-2016, 2017)
Rozwój przemysłowy Polski od wielu lat zależy od zagranicznych inwestycji bezpośrednich oraz specyfiki relacji handlowych z Niemcami. Celem badania jest identyfikacja zmian w ramach polsko-niemieckiej wymiany wewnątrzgałęziowej w latach 2001- -2016. Uwagę skoncentrowano na działach o największym znaczeniu w dwustronnej wymianie, a także na produktach klasyfikowanych jako nisko, średnio oraz wysoko zaawansowane technologicznie. Rozważania ujęto w paradygmacie odnoszącym się do zagrożeń charakterystycznych dla pułapki średniego dochodu, przede wszystkim krytycznie oceniając inwestycje i produkcję w sektorze motoryzacyjnym oraz akcentując potrzebę dywersyfikacji rynków i obszarów współpracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 192-208
Keywords: Polska; Niemcy; handel wewnątrzgałęziowy; zaawansowanie technologiczne; pułapka średniego dochodu; Poland; Germany; intra-industry-trade; technological intensity; middle-income trap