Wybrane teorie ekonomiczne i społeczne jako podstawa badań audytu wewnętrznego - Grzesiak, Lena; Kabalski, Przemysław (Selected economicand social theories as a basis of internal audit studies, 2018)
Artykuł powstał jako kontynuacja studiów literatury poświęconych teoriom audytu wewnętrznego. Jego celem jest uzupełnienie luki w polskiej literaturze naukowej poprzez prezentację wybranych teorii audytu wewnętrznego. W artykule zostały opisane następujące teorie: strukturacji, interesariuszy, służebności, uwarunkowań sytuacyjnych, legitymizacji, behawioralna teoria firmy, aktora-sieci, przedsiębiorcza F. Knighta. W podsumowaniu wskazano problemy (pytania) badawcze wynikające z przyjęcia każdej z tych teorii jako podstawy badań empirycznych nad audytem wewnętrznym. Przyjęcie różnych teorii, nawet pozornie niezwiązanych z danym zjawiskiem społeczno-ekonomicznym, umożliwia postrzeganie go z różnych punktów widzenia, odkrywanie nowych znaczeń i zależności. Niniejszy artykuł należy zatem uznać za zachętę do wieloaspektowego rozpatrywania problematyki audytu wewnętrznego i inspirację do badań nad jego istotą i funkcjonowaniem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 171-181
Keywords: audyt wewnętrzny; teoria strukturacji; teoria interesariuszy; teoria służebności; teoria uwarunkowań sytuacyjnych; teoria aktora-sieci; teoria przedsiębiorcza Knighta; teoria zasobowa; internal audit; theory of structuration; stakeholder theory; stewardship theory; contingency theory; actor network theory; Knight’s theory of firm; resource-based theory