Koncepcje zachowania kapitału na przykładzie spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Wacławik, Bogusław (Conceptsof capital conservation on the example of companies listed on the Warsaw Stock Exchange, 2018)
Kapitał własny stanowi podstawową kategorię ekonomiczną związaną nierozerwalnie z prowadzeniem działalności gospodarczej. Z ekonomicznego punktu widzenia odgrywa on rolę zapewaniającą zwrot powierzonych środków względem wierzycieli jednostki (realność zwrotu powierzonych środków finansowych) oraz zabezpieczającą względem samej jednostki i prowadzonej działalności (m.in. zabezpieczenie możliwości kontynuowania działalności gospodarczej). Powstaje zasadnicze pytanie, i tym samym wskazany zostaje przedmiot zainteresowania, analizy, jak należy rozumieć kapitał w ujęciu ekonomicznym (gospodarczym), w tym na gruncie nauki i praktyki rachunkowości oraz jak spółki na GPW z indeksu WIG30 radzą sobie z zachowaniem kapitału
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 193-206
Keywords: GPW; kapitał; koncepcje zachowania kapitału; MSR; spółki giełdowe; capital; concepts of capital conservation; IAS; listed companies on WSE