Wybrane problemy stosowania metody kasowej na potrzeby rozliczania podatków w rolnictwie - Kondraszuk, Tomasz (Selected problems of using the cash accounting method for taxation purposes in agriculture, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości stosowania przez rolników metody kasowej przy rozliczaniu podatków. W przypadku podatku dochodowego dotyczy to rolników, którzy prowadzą działy specjalne produkcji rolnej, natomiast w przypadku VAT rolników, którzy stali się czynnymi płatnikami tego podatku. W opracowaniu krytycznie oceniono metodę ewidencji kasowej stosowaną w PKPiR. Nie spełnia ona kryteriów metody kasowej. Uniemożliwia to integrację ewidencji prowadzonej na potrzeby rozliczania podatków tą metodą. Jednocześnie wykazano, że ewidencja kasowa pozwala nie tylko na sporządzanie przepływów pieniądza odpowiednio z działalności operacyjnej, inwestycyjnej, finansowej i prywatnej, ale również daje możliwość sporządzenia pozostałych sprawozdań finansowych: rachunku wyników, bilansu majątkowego oraz zmian w kapitale własnym. W przeciwieństwie do PKPiR istnieje możliwość pełnej analizy i oceny sytuacji finansowej gospodarstwa rolniczego oraz domowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 236-248
Keywords: rolnictwo; podatek dochodowy; VAT; zarządzanie; finanse; agriculture; income tax; value added tax (VAT); management

Wybór formy opodatkowania VAT a koszty i korzyści rolnika - Kondraszuk, Tomasz; Jaworski, Jacek (Choice of VAT taxation form vs. farmer’s costs and benefits, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszych problemów funkcjonowania VAT w rolnictwie. Kwestia kluczowa dotyczy oceny próby optymalizacji wyników ekonomicznych i finansowych rozliczania VAT. Rolnik ma wybór i rozlicza VAT w systemie ryczałtowym lub według zasad ogólnych. Powstaje pytanie o wybór korzystniejszej formy. Na bazie matematycznych formuł zaproponowano właściwe kryterium wyboru formy rozliczeń VAT w rolnictwie. Jest to zagadnienie bardzo istotne zarówno z teoretycznego, jak i praktycznego punktu widzenia dla zarządzania działalnością rolniczą. Wagę tego problemu podkreśla fakt, że wcześniejsza analiza internetowych kalkulatorów wspomagających obliczenia skutków rezygnacji rolników z ryczałtu i przejścia na zasady ogólne wykazała błędy zarówno na poziomie samych obliczeń, jak i wynikających z nich wniosków i rekomendacji. Podobne błędy wykazał przegląd wybranych publikacji z lat 2000-2016 podejmujących problematykę VAT w rolnictwie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 226-235
Keywords: VAT; rolnictwo; rolnik ryczałtowy; zarządzanie; finanse; value added tax (VAT); agriculture; a flat-rate VAT farmer; management; finance

Zasada neutralności podatku od wartości dodanej (VAT) w rolnictwie - Kondraszuk, Tomasz (The principle of the neutrality of value added tax (VAT) in agriculture, 2016)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2016, Nr 445, s. 123-139
Keywords: VAT; rolnictwo; rolnik „ryczałtowy”; zarządzanie; finanse; value added tax (VAT); agriculture; a flat-rate status farmer; management; finance

Solidarna odpowiedzialność za zobowiązania podatkowe w podatku VAT w warunkach polskich na tle rozwiązań europejskich. - Gut, Piotr (Joint and several responsibility for VAT liabilities in Poland in comparison with European solutions to that extent, 2014)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2014, Nr 329, s. 127-135
Keywords: podatek od wartości dodanej (VAT); system podatkowy; przestępstwa podatkowe; odpowiedzialność za zobowiązania podatkowe; value added tax (VAT); common system of value added tax; VAT fraud; preventing VAT fraud; joint and several responsibility for VAT liabilities