Metoda ekspercka oceny użyteczności informacji o środowisku - Balicka, Anna (Expert method of estimation of usefulness of environmental information, 2018)
Celem artykułu jest scharakteryzowanie użyteczności informacji oraz zaproponowanie sposobu określającego poziom użyteczności informacji środowiskowej ujawnianej przez przedsiębiorstwa. Przedstawiono specyfikę informacji środowiskowych oraz zaprezentowano istotę użyteczności. Zaproponowano metodę ekspercką, która przy uwzględnieniu takich parametrów, jak: przydatność, wierna prezentacja, porównywalność, sprawdzalność, zrozumiałość i terminowość, pozwoli na określenie użyteczności informacji środowiskowych ujawnianych w sprawozdawczości przedsiębiorstw. Ocena użyteczności informacji środowiskowych pozwoli na zidentyfikowanie podmiotów, dla których troska o środowisko jest ważna, a dla których stanowi jedynie element kreowania pozytywnego wizerunku organizacji.W pisaniu artykułu zastosowano następujące metody badawcze: studia literaturowe, analizę i wnioskowanie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 23-30
Keywords: użyteczność; informacja środowiskowa; jakość informacji; usefulness; environmental information; information quality