Konsolidacja fiskalna w Polsce – plan a wykonanie - Wojciechowska-Toruńska, Iwona (Fiscal consolidation in Poland – plans vs performance, 2018)
Celem artykułu jest ustalenie skali „luki obietnicy” konsolidacji fiskalnej (% PKB) w Polsce przy pomocy benchmarku Gupty (0,3% PKB w ciągu roku i 1,1% PKB w czasie 3 lat). „Luka obietnicy” to różnica między planowaną a wykonaną konsolidacją fiskalną. Do identyfikacji konsolidacji fiskalnych wykorzystano podejście „pozytywne” i „narracyjne” konsolidacji fiskalnej z uwzględnieniem wzmocnienia reguł fiskalnych w latach 2013 i 2015. Badanie przeprowadzono w oparciu o dane z programów konwergencji Polski w latach 2012–2017. Luki obietnicy zarówno w podejściu „pozytywnym” jak i „narracyjnym” konsolidacji fiskalnej znacznie przekraczają benchmark Gupty z wyjątkiem „luki obietnicy” długu publicznego w 2016 r. Ustalenie wielkości luki obietnicy jest fundamentem dalszych badań reakcji rynku na skalę i rodzaj luki obietnicy konsolidacji fiskalnej w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 532; s. 390-400
Keywords: konsolidacja fiskalna; polityka fiskalna; deficyt strukturalny pierwotny; luka obietnicy; podejście pozytywne; podejście narracyjne; fiscal consolidation; fiscal policy; primary deficit; promise gap; positive approach; narrative approach