Społeczne i prawne uwarunkowania komunikacji z otoczeniem rosyjskich sądów wojskowych - Kocoń, Paweł (Social and legal conditions of communication with the environment of Russian military courts, 2018)
Sądownictwo wojskowe wydaje się być zapomnianym i pomijanym rodzajem wymiaru sprawiedliwości, pomimo że jego istnienie gwarantuje konstytucja RP. Sądy te są specyficzną, wyspecjalizowaną częścią sądownictwa, zajmującą się żołnierzami i cywilnymi pracownikami wojska. W dobie zagrożenia terroryzmem oraz wojen hybrydowych to na sądach wojskowych szczególnie ciąży obowiązek właściwego wyjaśniania ferowanych wyroków. Celem komunikacji jest realizacja strategii organizacyjnej sądów, zakładającej efektywne i sprawiedliwe sądzenie przy zapewnieniu prawnych i materialnych warunków ku temu. Można takie warunki osiągnąć przy rzetelnym komunikowaniu sądów z interesariuszami. Komunikowanie sądów wojskowych jest niezbędne w obliczu konfliktów, gdzie zachodzi wykorzystanie sił zbrojnych – potencjalne oskarżenia o przestępstwa wojenne muszą być obiektywnie rozpatrzone nie tylko wobec litery prawa, ale przede wszystkim wobec ofiar i świadków
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 527; s. 140-147
Keywords: sądownictwo; komunikowanie; public relations; communicating