Pracownicze Programy Emerytalne a reforma systemu emerytalnego w Polsce - Lisowski, Robert (Employee Pension Programs vs. the reform of pension scheme in Poland, 2018)
W artykule omówiono zasady funkcjonowania, historię i obecną sytuację Pracowniczych Programów Emerytalnych. Celem artykułu była analiza kondycji PPE w kontekście trwających i nadchodzących zmian w systemie ubezpieczeń społecznych. Obiektem badań był rynek PPE w Polsce w latach 2013-2018. Zastosowano metodę badawczą desk research, analizę statystyczną oraz analizę literatury. W wyniku badań stwierdzono, że pod względem inwestowania Pracownicze Fundusze Emerytalne (jedna z możliwych form prowadzenia PPE) nie różnią się znacząco od OFE lub DFE (forma prowadzenia IKE lub IKZE). W wyniku badań stwierdzono także, że PPE posiadają wiele zalet zarówno z punktu widzenia pracowników, jak i pracodawców. W porównaniu z innymi formami dobrowolnego oszczędzania na emeryturę PPE posiadają pod niektórymi względami przewagę, a pod innymi należy je uznać za gorsze. Ogólnie jednak wydaje się, że ta forma oszczędzania jest w Polsce niedoceniana
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 528; s. 116-127
Keywords: bezpieczeństwo socjalne; emerytury publiczne; emerytury prywatne; ubezpieczenia społeczne; fundusze emerytalne; social security; public pensions; private pensions; social insurance; pension funds