Ekonomiczne uwarunkowania odstraszania nuklearnego Stanów Zjednoczonych - Wojciechowski, Jarosław (Economic conditions of the USA nuclear deterrence, 2018)
W artykule podjęto próbę przeanalizowania, na przykładzie USA, korzyści ekonomicznych wynikających ze zdolności do odstraszania nuklearnego. Badania zostały oparte na porównaniu kosztów utrzymania arsenału nuklearnego z kosztami alternatywnymi prowadzenia dużych operacji połączonych przez USA w ramach „walki z terrorem” oraz przeanalizowano koszt posiadania niezbędnego potencjału sił konwencjonalnych, zapewniającego analogiczny poziom odstraszania. Artykuł jest swoistą polemiką z coraz częściej pojawiającymi się w przestrzeni publicznej argumentami, wyrażanymi przez polityków, przedstawicieli nauki i przywódców duchownych, o konieczności likwidacji broni nuklearnej jako czynnika destrukcyjnego i wymagającego wydatkowania olbrzymich funduszy na utrzymanie. Pomimo iż względy ekonomiczne nie są i nie powinny być jedynym kryterium analizy, w artykule wykazano, iż odstraszanie jądrowe jest obiektywnie najtańszą formą unikania konfliktów zbrojnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 529; s. 402-411
Keywords: bezpieczeństwo narodowe; odstraszanie nuklearne; koszty ekonomiczne broni jądrowej; national security; nuclear deterrence; economic costs of nuclear weapons