Efekt sieciowy w wymiarze zaangażowania w organizacji sektora usług zdrowotnych - Jopkiewicz, Szymon (Network effect in the context of commitment in the organization of the health services sector, 2018)
Problematyka organizacji sieciowych w polskiej literaturze przedmiotu jest nadal tematyką nową. Istotne zatem wydaje się badanie relacji sieciowych w usługach zdrowotnych oraz tego, czy interakcja pacjent–lekarz sprzyja powstawaniu efektu sieciowego. Celem artykułu jest zatem charakterystyka efektu sieciowego w wymiarze zaangażowania w sektorze usług zdrowotnych. W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, narzędziem badawczym zaś, służącym osiągnięciu postawionego celu, była ankieta w pełni ustrukturyzowana, skierowana do pacjentów placówek zdrowotnych posiadających cechy organizacji sieciowej na terenie województwa świętokrzyskiego. Dla analizy organizacji sektora ochrony zdrowia sieciami fundamentalnymi są relacje, ponieważ definiują one charakter komunikowania się pomiędzy ludźmi, grupami i organizacjami, a proces ten determinuje przepływ informacji i dyfuzję wiedzy
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 4, s. 25-30
Keywords: efekt sieciowy; relacje sieciowe; zaangażowanie; network effect; network relationships; commitment

Model odejść klientów na rynku telekomunikacyjnym z uwzględnieniem efektów sieciowych - Wojewnik, Piotr; Kamiński, Bogumił; Antosiewicz, Marek; Zawisza, Mateusz (Model of churn in the telecommunications market with network effects, 2011)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2011, Nr 238, s. 197-210
Keywords: odchodzenie klientów; efekty sieciowe; symulacje wieloagentowe; churn; network effects; multiagent simulation

Kontrowersje wokół społecznej produkcji i dystrybucji w usieciowionej gospodarce cyfrowej - Klimczak, Bożena (Controversies around social production and distribution in the networked digital economy, 2017)
Celem referatu jest krytyczne omówienie koncepcji społecznej produkcji i dystrybucji Yochaia Benklera oraz gospodarki dzielenia się Jeremy’ego Rifkina. Obie koncepcje dotyczą produkcji i dystrybucji w usieciowionej gospodarce cyfrowej, w której osiągane mogą być sieciowe korzyści skali. Pozwala to na otrzymywanie zysku pod warunkiem przyciągania użytkowników darmowymi produktami. W artykule przedstawiono, jakie są źródła zysku w komercyjnych zastosowaniach sieciowych technologii internetowych. Celem analizy modeli biznesowych jest zwrócenie uwagi, jakie rozwiązania komercyjne znajdują się w „społecznych” modelach Benklera i Rifkina. We wnioskach sformułowane zostały warunki dostarczania dóbr publicznych ukryte w tych modelach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 492, s. 18-27
Keywords: model biznesowy; Internet przedmiotów; gospodarka współdzielenia; efekt sieciowy; business model; Internet of things; sharing economy; network effects