Sharing economy a podatki - Mirecka, Elżbieta (Sharing economy vs. taxes, 2018)
Nowy model gospodarczy, jakim jest ekonomia dzielenia, wykorzystuje nowoczesne technologie i stał się nieodzownym elementem współczesnej gospodarki. Uczestnicy tego modelu biznesowego zainteresowani są wykorzystywaniem zasobów bez przeniesienia własności. Koncepcja ta wywołuje, oprócz pozytywnych, także negatywne zjawiska, które mogą zachodzić na rynku pracy, wywoływać nieuczciwą konkurencję i prowadzić do unikania płacenia podatków. Unia Europejska nie jest dostatecznie przygotowana do akceptacji tego typu gospodarowania, szczególnie w zakresie finansów i podatków. Uwidaczniają się zjawiska negatywne, takie jak łamanie zasad moralnych nowej konstrukcji biznesu, a także nieuczciwe dzielenie się zyskiem poprzez wykorzystywanie migracji kapitałów do oaz podatkowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 530; s. 77-85
Keywords: ekonomia współdzielenia; podatki; unikanie opodatkowania; oazy podatkowe; Unia Europejska; sharing economy; taxes; tax evasion; tax havens; European Union