Wykorzystanie marek rzeczywistych i fikcyjnych w eksperymentach na temat humoru w reklamie - Karpińska-Krakowiak, Małgorzata (The use of real versus fictitious brands in experiments on humor in advertising, 2018)
Głównym źródłem wiedzy naukowej na temat skuteczności humoru w reklamie są eksperymenty. Nikt jednak dotychczas nie zbadał, jakie ryzyko niesie za sobą zastosowanie rzeczywistych lub fikcyjnych bodźców w ramach manipulacji eksperymentalnych, i nikt nie wie, jaki błąd może być z tego tytułu wygenerowany. W celu eksploracji tej problematyki przeprowadzono serię eksperymentów dla różnych kategorii produktowych. Marki rzeczywiste wywoływały znacząco lepsze reakcje afektywne respondentów niż marki fikcyjne. Wyniki niniejszego badania stanowią dosyć istotny wkład w dyskusję nad maksymalizacją wewnętrznej i zewnętrznej trafności eksperymentów, podnoszeniem ich wartości poznawczej oraz aplikacyjnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 525; s. 157-166
Keywords: humor; reklama; eksperyment; marki rzeczywiste; marki fikcyjne; advertising; experiment; real brands; fictitious brands