Koncepcja badania stoisk targowych z wykorzystaniem metody eye tracking - Gębarowski, Marcin (Conceptualisation of eye-tracking research of trade fair booths, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji badań aktywności marketingowej wystawców z wykorzystaniem mobilnego eye trackera. Skoncentrowano się na ogólnym wyglądzie stoisk oraz na ich części ekspozycyjnej, czyli strefie, w której – za pomocą produktów lub innych eksponatów (np. modeli, filmów, plansz) – wizualnie prezentuje się ofertę targową. Opracowanie wypełnia lukę w literaturze, gdyż w Polsce nie wykorzystano jeszcze eye trackingu podczas wydarzeń wystawienniczych, a w zagranicznym piśmiennictwie naukowym znajdują się tylko lapidarne wzmianki o zastosowaniu tej metody w przestrzeni targowej. W sensie ogólnym przedstawiono genezę oraz przebieg badań okulograficznych. W odniesieniu do targów natomiast zaproponowano możliwe obszary wykorzystania mobilnego eye trackera oraz zidentyfikowano ograniczenia wiążące się z zastosowaniem tego urządzenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 525; s. 227-236
Keywords: targi; stoiska targowe; badania marketingowe; eye tracking; trade fairs; booths; marketing research